BIN4 nov '14 20:04

Voorbereiding wietteelt wordt strafbaar (2)

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Mensen die meewerken aan voorbereidingen van grootschalige illegale wietteelt kunnen straks worden vervolgd.

ANP
ANP

Een meerderheid in de Eerste Kamer schaarde zich dinsdag achter het wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), maar coalitiepartner PvdA steunt het niet.

,,De effectiviteit van de wet is zo gering ten opzichte van de huidige wet dat er geen positief oordeel kan komen'', zei Guusje ter Horst (PvdA). Ook D66, SP, GroenLinks en 50PLUS zijn tegen het plan. Volgens Thom de Graaf (D66) zal de wet de politie veel werk opleveren, maar zal het aantal hennepkwekerijen er niet door dalen.

Volgens Margreet de Boer (GroenLinks) wordt met het wetsvoorstel ,,verwijtbare naïviteit'' strafbaar. Kan een vrachtwagenchauffeur die kunstmest aflevert bij een loods ook vervolgd worden als later blijkt dat er een hennepkwekerij is gevestigd, vroeg De Graaf zich af.

Motie PvdA

Het gaat om gevallen wanneer ,,elk weldenkend mens het handelen achterwege had gelaten'', aldus de minister, dus om ,,verwijtbaar wegkijken''. Onoplettendheid en onachtzaamheid vallen hier volgens Opstelten niet onder.

Een motie van de PvdA om een commissie in te stellen die het Nederlandse softdrugsbeleid tegen het licht moet houden, wees Opstelten van de hand. ,,Ik heb geen behoefte aan een commissie.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen