BIN26 jun '14 15:54

Gesneuvelde vredesmilitair krijgt borstbeeld

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De eerste Nederlandse militair die sneuvelde tijdens een vredesmissie, krijgt een borstbeeld.

Angelien Eijsink. ANP
Angelien Eijsink. ANP

De 45-jarige Lodewijk Thomson kwam op 15 juni 1914 om tijdens een vredesmissie in Albanië.

Senaatsvoorzitter Ankie Broekers onthult zaterdag op Veteranendag het borstbeeld in de corridor die de vleugels van de Eerste en de Tweede Kamer op het Binnenhof verbindt, samen met de voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer, Angelien Eijsink.

Het is een replica van het beeld dat August Falise direct na de Eerste Wereldoorlog al van de onfortuinlijke vredesmilitair maakte en dat tegenwoordig aan de Hereweg in Groningen staat. Een andere replica van dat beeld staat in de Albanese stad Durrës, waar Thomson sneuvelde.

Na frauduleuze verkiezingen in het Ottomaanse Rijk in 1912 brak in Albanië een revolutie uit, die leidde tot de onafhankelijkheid van dat land. De zogeheten Internationale Controle Commissie verzocht Nederland om troepen te leveren om de orde te herstellen. Thomson, die drager was van de Militaire Willemsorde, werd in de vroege ochtend van 15 juni 1914 dodelijk getroffen door een geweerkogel. Daarop besloot Nederland alle officieren uit Albanië terug te halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen