BIN16 apr '14 16:06

Meevaller van 1 miljard euro op zorg

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid zijn meevallers die in totaal oplopen tot meer dan 1 miljard euro.

ANP
ANP

Bronnen rond het zorgoverleg tussen kabinet en oppositie bevestigen berichtgeving daarover bij de NOS.

De meevallers komen vooral door goedkoper medicijngebruik. Een deel van het geld wordt ingezet voor de verzachting van de bezuinigingen op de langdurige zorg de komende jaren. Daarvoor is 360 miljoen euro beschikbaar in 2015, in de jaren erna loopt dat af tot 200 miljoen per jaar.

Op het ministerie van Volksgezondheid zitten inmiddels de zorgwoordvoerders van de regeringspartijen VVD en PvdA en van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP weer met minister Edith Schippers om de onderhandelingstafel.

Ziekenhuiszorg

Daar wordt gesproken over de ziekenhuiszorg en de mogelijkheden voor zorgverzekeraars om goedkoper zorg in te kopen. De VVD en Schippers willen regelen dat verzekeraars niet langer verplicht zijn om 80 procent te vergoeden van een behandeling die elders veel goedkoper en net zo goed had gekund. De liberalen vinden het niet te billijken dat de premiebetaler moet opdraaien voor bijvoorbeeld een afkickprogramma op de Antillen.

Maar vooral de ChristenUnie ziet gevaren bij het vergroten van de macht van de zorgverzekeraars. Fractievoorzitter Arie Slob zei woensdag voor het overleg dat hij ,,geen verschraling wil van de keuze van de patiënt''. Die moet zijn eigen huisarts kunnen kiezen en daar geen problemen met de verzekeraar over krijgen. Slob wil dat ook kleinschalige ziekenhuizen of zorginstellingen mogelijk blijven.

Gerelateerde artikelen