BIN28 mrt '14 11:51

Allochtone Amsterdammers stemmen minder

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De opkomst van Amsterdammers van buitenlandse herkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is fors gedaald.

ANP
ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) van de gemeente Amsterdam en het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam.

In 2006 stemde ruim de helft van de Turkse Amsterdammers en bij de verkiezingen van woensdag lag dat percentage nog maar iets boven de 35. In 2010 was dat 44 procent. Onder kiezers van Marokkaanse herkomst is de opkomst gedaald van 37 procent in 2006 naar 26 procent dit jaar.

Onder kiezers van Surinaamse en Antilliaanse herkomst is de opkomst stabiel maar laag met 27 procent.

PvdA

De PvdA blijft favoriet bij Amsterdammers van niet-westerse herkomst. Zo stemt 45 procent van de Turkse hoofdstedelingen, 44 procent van de Marokkanen en 33 procent van de Surinamers en Antillianen op de PvdA. De VVD is onder hen juist niet populair met respectievelijk 1, 2 en 4 procent van de stemmen.

Voor het onderzoek zijn woensdag kiezers geteld en ondervraagd over hun partijkeuze. De resultaten zijn gebaseerd op voorlopige tellingen onder 2523 deelnemers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen