BIN13 nov '14 14:49Aangepast op 13 nov '14 15:19

Kamer: naheffing betalen onvermijdelijk

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet de naheffing van 642 miljoen euro aan Brussel betalen.

Jeroen Dijsselbloem ANP
Jeroen Dijsselbloem ANP

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks beschouwt dat als onvermijdelijk en steunt daarmee het kabinet. Dat bleek donderdag in een Kamerdebat over de naheffing.

VVD-Kamerlid Mark Harbers constateerde dat de rekening volledig legaal tot stand is gekomen en dat we ondanks enorm veel chagrijn moeten betalen. Hij hoopt op meevallers op de begroting van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Zijn die er niet, dan moet het geld worden geleend en loopt de staatsschuld daardoor op. Dijsselbloem bezwoer eerder niet te zullen bezuinigen om het gat te vullen.

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer erkende dat er betaald moet worden. Hij vindt dat de schok die de naheffing in Brussel te weeg heeft gebracht, moet worden benut om het Europese begrotingsproces ,,fundamenteel te veranderen''. Zoals Brussel het nu aanpakt is onacceptabel, aldus Nijboer.

Harde kritiek

Ook het CDA uitte in het debat harde kritiek op de gang van zaken. Volgens Pieter Omtzigt controleert niemand het werk van de statistische bureaus van de 28 EU-landen en is dat een recept voor problemen. Hij liet in het midden of hij het betalen van de naheffing steunt of niet.

De PVV, de SP en de Groep Bontes/Van Klaveren vinden dat het kabinet de naheffing niet moet betalen. De PVV kondigde aan het vertrouwen in het kabinet op te zeggen als het geld wordt betaald. Premier Mark Rutte en Dijsselbloem kunnen in dat geval beter in Brussel blijven, zei PVV-Kamerlid Teun van Dijck.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen