BIN28 sep '13 10:30Aangepast op 28 sep '13 14:57

Weekers neemt bezwaren pensioenplan niet weg

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt niet tegemoet aan de kritiek van de Eerste Kamer op het plan om de pensioenopbouw te verlagen.

De Senatoren Wopke Hoekstra (CDA) en Joris Backer (D66) hebben dat zaterdag gezegd in reactie op een brief van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) aan de Eerste Kamer.

Hoekstra zegt dat ,,het kabinet met een paar marginale verbeteringen komt, terwijl een fundamentele koerswijziging nodig is''. Het plan om de pensioenopbouw te verlagen is volgens hem ,,onverstandig'' omdat het bij veel Nederlanders tot grote problemen zal leiden. Volgens Backer zorgen de plannen van het kabinet ervoor dat de pensioenopbouw van jongeren en zzp'ers ,,onevenredig veel slechter wordt''. Ook kan het kabinet niet garanderen dat tegenover de ingreep een verlaging van de pensioenpremies staat, zegt Backer.

Het kabinet heeft de oppositie nodig om zijn pensioenplan door de Senaat te krijgen. Het heeft daar geen meerderheid. Het hoopt vooral op steun van partijen als CDA, D66, ChristenUnie en SGP. SP en PVV zullen hoe dan ook tegenstemmen, is de verwachting. De pensioeningreep moet de schatkist een bezuiniging van bijna 3 miljard opleveren.

Tegemoetkoming

Het plan houdt in dat vanaf 2015 jaarlijks nog maar 1,75 procent van het inkomen aan pensioen kan worden opgebouwd. Via een aanvullende regeling die in het sociaal akkoord is afgesproken, komt daar nog wat bij, zodat de totale pensioenopbouw 1,85 procent wordt.

In zijn brief suggereert Weekers om die laatste regeling vrijwillig te maken. Dan nemen er minder mensen aan deel en zou de pensioenopbouw omhoog kunnen naar circa 2 procent. Voor CDA en D66 is deze tegemoetkoming onvoldoende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen