BIN14 nov '13 14:13Aangepast op 14 nov '13 18:18

Teeven komt met aanpassingen rechtshulp

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het uurtarief van alle sociale advocaten (in strafzaken, civiele zaken en bestuurszaken) gaat 'met ongeveer een knaak' omlaag.

ANP
ANP

Dat plan gaat staatssecretaris Fred Teeven uitwerken. Het tarief is nu 104,85 euro. Het geld dat straks op deze wijze door het Rijk wordt bespaard, kan worden gebruikt om te verzekeren dat extra moeilijke zaken toch behartigd blijven worden.

Deskundigen vreesden dat die 'bewerkelijke' zaken tussen wal en schip zouden vallen. Het uurtarief gaat verder omlaag naarmate zaken langer duren om ze uit te vechten; dat bevordert de voortgang van de processen. En om die reden krijgen advocaten ook meer geld als hun cliënt net vastzit, dan later in het proces. Eerder in het proces kan er overigens ook meer informatie boven tafel worden gehaald.

Dat zijn enkele aanpassingen die Teeven donderdag beloofde tijdens een debat over de bezuinigingen op de rechtsbijstand. De alternatieven zijn aangereikt vanuit het advocatenveld. De oppositie heeft zeer veel kritiek op de bezuinigingen. De coalitiepartijen gaan wel mee, maar wilden toch ook het een en ander gewijzigd zien. De kwestie wordt volgende week verder besproken tijdens de behandeling van de justitiebegroting.

Ruimhartig

Teeven moet 85 miljoen bezuinigen op de rechtsbijstand, maar gaat dat dus iets anders doen dan voorgenomen. Hij wees erop dat hij de gesubsidieerde rechtsbijstand een wezenlijk onderdeel van de rechtsstaat vindt en dat de verplichting om dat onderdeel te handhaven hem 'ernst' is : ,,Ik heb de rechtsstaat heel hoog zitten.''

Er is straks ook nog altijd 400 miljoen voor rechtshulp over. ,,We hebben een ruimhartig stelsel, en dat hebben we na deze bezuiniging nog steeds.'' De bewindsman wees erop dat we in Nederland per hoofd van de bevolking al veel meer kwijt zijn dan in de buurlanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen