BIN8 aug '13 16:58

Excuses en geld voor weduwen Sulawesi

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De weduwen van tien slachtoffers van Nederlandse massa-executies in 1947 in Zuid-Sulawesi (toen Celebes) krijgen een schadevergoeding en excuses.

Frans Timmermans. ANP
Frans Timmermans. ANP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De Nederlandse staat heeft met de advocaten van de tien vrouwen een schikking getroffen over de financiële compensatie voor de executie van hun echtgenoten door Nederlandse militairen in het toenmalige Zuid-Celebes. Daarnaast zal de Nederlandse ambassadeur excuses aanbieden voor de standrechtelijke massa-executies.

Eerder werd een soortgelijke schikking getroffen in de zaak-Rawagedeh. Daar werd een schadevergoeding van 20.000 euro per persoon betaald.

Principe

Het kabinet besloot in april situaties als die van Rawagadeh vergelijkbaar te gaan afhandelen. Omdat Nederland al eerder het principe van een schadevergoeding en spijtbetuiging had omarmd, is er ,,geen enkele reden om deze hoogbejaarde en kwetsbare weduwen te confronteren met een langdurige juridische procedure'', zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in april.

De weduwen van Celebes wezen eerder een schadevergoeding van 10.000 euro per persoon en schriftelijke excuses van Nederland af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen