BIN16 jun '13 11:07

Peiling: PvdA en VVD zakken nog verder weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen in het kabinet van VVD en PvdA is nog verder weggezakt.

ANP
ANP

Een week geleden werd al een dieptepunt bereikt, maar deze week verliezen beide partijen elk nog eens een zetel. Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond.

In de peiling komt de coalitie uit op 37 zetels, de laagste score sinds de verkiezingen van 12 september vorig jaar. De PvdA zakt een zetel en komt uit op 16 in vergelijking met vorige week, de VVD gaat naar 21. De sociaaldemocraten zitten nu nog met 38 volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer en de VVD met 41.

De twee partijen die hiervan profiteren zijn PVV en SP, met elk een zetel winst. De PVV staat met 29 virtuele zetels op de eerste plaats, de SP volgt met 24. Beide hebben nu 15 zetels in de Kamer.

JSF

De Hond voorziet dat besluiten over de aanpak van het begrotingstekort en de aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF de kiezers verder in beweging kan zetten. Mocht de regering beslissen om de JSF te kopen dan wordt dat de PvdA niet in dank afgenomen.

Ook wat betreft bezuinigingen zijn er verschillen in het oordeel tussen VVD- en PvdA-kiezers, wat het voor het kabinet moeilijk maakt. PvdA'ers zijn meer tegen maatregelen als het verhogen van de eigen bijdrage voor medicijnen, ingrepen in de WW en het verlagen van huurtoeslagen. VVD'ers zijn in grotere mate tegen verhoging van de benzineaccijns, verhoging van het percentage van de hoogste belastingschijf en beperking van de hypotheekrenteaftrek.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen