BIN18 nov '13 14:20

Nog geen pensioenakkoord in zicht

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Er is nog geen akkoord in zicht over het kabinetsplan om de pensioenopbouw te verlagen.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. ANP
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft maandag weer langdurig overlegd met de oppositiefracties CDA, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks en de coalitiepartners VVD en PvdA. Maar de partijen zitten vooralsnog nog niet op één lijn.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver is er ,,druk gesproken over de inhoud'' en ,,gaat het niet slecht''. Of er alleen technische varianten zijn bekeken of dat er echt is onderhandeld noemde hij een ,,definitiekwestie''. Woensdagmiddag gaan de besprekingen verder.

Het kabinet wil vanaf 2015 de jaarlijkse pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. De oppositie vindt dat veel te ver gaan en eist een hogere opbouw, liefst zo dicht mogelijk bij de 2 procent per jaar. Dat kost al snel honderden miljoenen, waarvoor dekking gevonden moet worden. Het kabinet is afhankelijk van steun van de oppositie, omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.

Carola Schoten van de ChristenUnie zei dat er maandag bij het zoeken naar financiële dekking niet gesproken is over snijden in de opbouw van het nabestaandenpensioen. Dat voorstel is vorige week op tafel gelegd, maar CDA, ChristenUnie en SGP voelen er niets voor. ,,Zolang wij aan tafel zitten, blijft dat zo'', zei Schouten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen