BIN3 jun '13 13:58Aangepast op 3 jun '13 16:13

Bezuinigingen kosten AIVD 200 banen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Bij de geheime dienst AIVD verdwijnen in 2014 en 2015 200 van de 1500 voltijdbanen.

ANP
ANP

Dat is het gevolg van miljoenenbezuinigingen. De AIVD gaat onder meer bezuinigen op de ICT, de inzet op rechts-, links- en dierenextremisme en de aanwezigheid in het buitenland.

Dat schreef verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Plasterk is de geheime dienst ,,in staat de komende jaren tot aanzienlijke bezuinigingen te komen van 23 miljoen euro''. Daarom wordt de komende jaren fors gesneden in de organisatie, met name in staf- en ondersteuningsfuncties, en wordt bezuinigd op dienstverlening en advies op het gebied van informatiebeveiliging.

In de Tweede Kamer leven grote zorgen over de bezuinigingen, die overigens pas vanaf 2014 stapsgewijs ingaan. De geheime dienst heeft dit jaar een budget van rond de 200 miljoen euro. Dat is in 2015 23 miljoen minder. De AIVD moet in 2018 in totaal circa 70 miljoen hebben bezuinigd.

Scenario's

De verantwoordelijk bewindsman laat nog verschillende scenario’s uitwerken hoe in de daarop volgende jaren nog eens 45 miljoen euro kan worden bezuinigd. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de samenwerking met andere diensten die zich bezighouden met veiligheid. De gevolgen en risico’s voor de nationale veiligheid moeten daarbij wel aanvaardbaar blijven. Het is nog onduidelijk of en zo ja hoeveel banen daarmee mogelijk verloren gaan.

De AIVD komt woensdag in een debat aan de orde in de Tweede Kamer. Onlangs zegde Plasterk al toe dat de bezuinigingen niet het werk van de AIVD treffen op het gebied van jihadgang vanuit Nederland naar Syrië en terug. Tijdens de presentatie van het jaarverslag van de dienst zei Plasterk dat de ingrepen zeer pijnlijk zijn en gevolgen hebben voor de veiligheid. ,,Het raakt aan de veiligheid, daar ontkom je niet aan, maar je moet keuzes maken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen