BIN8 nov '13 17:00

'Geen uitvoerige onderhandelingen in Moskou'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zal tijdens zijn gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov ,,geen uitvoerige onderhandelingen'' voeren over het Greenpeaceschip Arctic Sunrise.

ANP
ANP

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Zaterdag heeft Timmermans een werklunch met Lavrov.

Minister Timmermans is ,,enigszins terughoudend'', omdat de zaak onder de rechter is. Nederland is naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg gegaan om de 30 opvarenden en het schip vrij te krijgen. De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. De uitspraak is op 22 november en Rutte heeft ,,vertrouwen in een goede afloop''.

Timmermans is samen met het koningspaar in Moskou voor de afsluiting van het Rusland-Nederlandjaar. Dat bezoek wordt overschaduwd door enkele diplomatieke incidenten. Maar volgens de premier is het bezoek ,,niet beladen''. Tussen Nederland en Rusland bestaat een ,,heel sterke band'' en wordt het bezoek ,,een succes'', voegde hij eraan toe.

Oneens

Verder is de premier het ,,niet eens'' met de Russische beschuldiging dat Nederland actiever had moeten optreden tijdens de actie van de Arctic Sunrise in september bij een boorplatform in de poolzee. Volgens hem heeft ons land al het noodzakelijke gedaan.

Een woordvoerder van Lavrov zei vrijdag dat ,,de hele situatie grotendeels is veroorzaakt door inactiviteit van de Nederlandse staat, toen duidelijk was dat het schip de Russische economische zone binnentrad om bewust illegale acties uit te voeren''. Bij de ,,provocerende actie'' is de Russische wet ,,grof geschonden'', zei hij.

Na de actie in de poolzee enterden de Russen het schip. De bemanning is daarna aangeklaagd voor piraterij, waarop maximaal 15 jaar staat. Het is onduidelijk of de aanklacht daarna is verzwaard of afgezwakt.

Gerelateerde artikelen