BIN29 apr '16 17:39

Moordenaar Van Gogh uit extra beveiliging

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De moordenaar van Theo van Gogh hoort volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) in een zwaar gevangenisregime, in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught, waar hij nu zit, of desnoods elders.

ANP
ANP

Dat zei de bewindsman vrijdag voor de NOS.

In februari van dit jaar ging Mohammed B. in beroep tegen de verlenging van zijn verblijf in de EBI, waar hij ruim tien jaar zit. De beroepscommissie van de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ) zegt dat zo'n langdurig verblijf op gespannen voet staat met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dijkhoff moet beter beargumenteren waarom hij hem er toch wil houden. Dijkhoff zal ,,nieuwe informatie aanleveren om te zorgen dat B op een zwaar regime blijft.''

De raad ziet wel een begin van een positieve ontwikkeling bij B. en zegt: ,,Gedetineerde houdt er vanuit zijn geloofsovertuiging radicale ideeën op na. Er zijn echter alternatieve detentiemogelijkheden aanwezig waarin hij geplaatst kan worden met behoud van individueel op hem afgestemde maatregelen. Zo nodig kan ook van hieruit het eventueel uitdragen van zijn radicale opvattingen aan banden worden gelegd.''

Geloofsovertuiging

In de EBI zitten gevangenen met een extreem vluchtrisico of gevangenen die als ze ontsnappen een onaanvaardbaar maatschappelijk risico vormen. De raad zegt er geen concrete informatie is dat dit bij B. nog het geval is.

Uiterlijk 12 augustus moet worden beslist over een overplaatsing van B. naar een gevangenis waar hij verder zijn straf moet uitzitten. Het oordeel is een einduitspraak.

Regisseur en opiniemaker Theo van Gogh werd op 2 november 2004 in Amsterdam op straat vermoord door Mohammed B. Hij zei de cineast te hebben omgebracht uit geloofsovertuiging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen