BIN23 dec '13 06:12

Ploumen wil betere omstandigheden kolenmijnen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Vijf Nederlandse energiebedrijven en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) hebben afspraken gemaakt om de arbeidsomstandigheden in de steenkolenbranche in het buitenland te controleren.

ANP
ANP

Zo worden er op termijn controles uitgevoerd in de mijnen in onder meer Colombia, Zuid-Afrika en Rusland en komt er een meldpunt waar misstanden in de mijnen gemeld kunnen worden.

De Nederlandse energiebedrijven E.ON Benelux, EPZ, Essent, GDF Suez Energie Nederland en Nuon kopen kolen in de mijnen om er elektriciteit van te maken voor onder meer Nederland. In sommige mijnen zijn de arbeidsomstandigheden niet altijd even goed en in sommige is sprake van onderdrukking.

Wat de status is van het meldpunt en de onderzoeken, en wie deze gaat uitvoeren en wat de mogelijke consequenties zijn als de uitkomsten ervan niet goed zijn, moet nog nader worden ingevuld.

Minister Ploumen vindt het belangrijk dat de energiebedrijven ,, hun verantwoordelijkheid nemen, door gezamenlijk hun invloed uit te oefenen om problemen bij mijnen aan te pakken’’. Er zijn nog geen handtekeningen gezet maar verwacht wordt dat dit voor de zomer gebeurt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen