BIN1 okt '13 22:01

Sportministers tegen Russische antihomowet

Auteur: ANP Nieuws

VILNIUS (ANP) - De sportministers van 19 EU-landen, onder wie minister Edith Schippers, hebben zich dinsdag uitgesproken tegen de Russische antihomowetgeving.

ANP
ANP

Dat meldde een woordvoerder van Schippers. De bewindslieden maken zich zorgen over de gevolgen van de wet voor ,,deelnemers, officials en supporters bij de komende Olympische Winterspelen''. De spelen worden in februari in Sotsji aan de Russische Zwarte-Zeekust gehouden.

Namens de 19 ministers las de Finse minister van Sport in de Litouwse hoofdstad Vilnius voorafgaand aan de informele Raad van Europese Sportministers een verklaring voor. Daarin werden de landen die grote sportevenementen organiseren, zoals Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen, opgeroepen het mensenrechtenverdrag EVRM te respecteren.

Ook was er de oproep om discriminatie tegen te gaan en vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering te bevorderen. ,,Mensen hebben recht hierop, ongeacht ras, kleur, sekse of seksuele voorkeur, taal, religie of (politieke) opvattingen´´, aldus de ministers.

Volgens Schippers moet sport ,,een feest zijn voor iedereen en dus ook voor homo’s''. Schippers herhaalde niets te zien in een boycot van Sotchi. De landen bekijken de komende maanden of er nog andere stappen ondernomen moeten worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen