BIN12 jun '13 10:27Aangepast op 12 jun '13 14:29

Kamer wil uitleg over weren van Wilders

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil uitleg van Senaatsvoorzitter Fred de Graaf over de gang van zaken bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

ANP
ANP

Volgens de Volkskrant heeft De Graaf met een kunstgreep voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders deel zou gaan uitmaken van de Commissie van In- en Uitgeleide, die de koning vergezelde in de Nieuwe Kerk.

Wilders is daar, als het waar is, woest over. Hij wil nog deze week een brief van De Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer. Ook de overige partijen in de Tweede Kamer spraken hun verbazing uit en steunden het verzoek van Wilders. De Kamer wil dat De Graaf ook ingaat op de communicatie die er met de Commissie van In- en Uitgeleide is geweest.

Anouchka van Miltenburg, voorzitter van die Commissie van In- en Uitgeleide en voorzitter van de Tweede Kamer, reageerde woensdag op vragen van Wilders en gaf aan dat zij niet op de hoogte was en er geen enkele betrokkenheid bij heeft gehad. Volgens een woordvoerder van de Eerste Kamer heeft De Graaf geen stokje gestoken voor de deelname van Wilders. De PVV-leider zou ,,gewoon zijn uitgenodigd'' voor de Commissie van In- en Uitgeleide als hij aan de beurt was gekomen.

Kritiek

Wilders heeft geregeld scherpe kritiek geuit op het koningshuis. In de Volkskrant zegt De Graaf: ,,In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken.'' Hij zou het ,,heel moeilijk'' hebben gevonden als Wilders in de Commissie zou hebben gezeten. Maar hij ontkent dat hij hem eruit heeft gemanoeuvreerd, aldus de woordvoerder van de Eerste Kamer.

Wilders wil dat De Graaf zijn voorzitterschap neerlegt als het verhaal klopt. Hij twitterde woensdag: ,,Als de VVD-Senaatsvoorzitter de zaak echt heeft gemanipuleerd moet hij zijn biezen pakken en aftreden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen