BIN2 mei '16 20:39Aangepast op 2 mei '16 20:58

Kabinet pakt onverzekerdheid daklozen aan

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Dak- en thuislozen hebben veelal geen vast woonadres en ook geen briefadres, waardoor ze geen zorgverzekering en dus geen medische zorg hebben.

ANP
ANP

Het kabinet heeft daarom met gemeenten afgesproken om deze mensen op te sporen en ze een briefadres te geven. Dat maakten ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag bekend.

Van der Steur belooft ervoor te zorgen dat geen gedetineerde verzekeringsplichtige zonder zorgverzekering de gevangenis verlaat. Hierdoor moet het aantal mensen zonder zorgverzekering worden verminderd.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat er ook voor zorgen dat er een regeling komt dat in geval van nood zorg kan worden verleend zolang de benodigde papieren hiervoor nog niet in orde zijn. Hierna worden zo snel mogelijk het briefadres en de verzekering in orde gebracht.

Deze overeenkomst tussen de overheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten maakt deel uit van een bredere aanpak van de problemen rond verwarde personen waartoe het kabinet onlangs besloot. Zo werkt de overheid samen met zorgverzekeraars om ervoor te zorgen dat er voldoende opvangplaatsen zijn voor verwarde mensen. Mensen met ernstige psychische problemen kunnen hierdoor eerder de zorg krijgen die ze nodig hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen