BIN4 mei '16 15:23

Rutte: herdenken om verleden levend te houden

Auteur: ANP Nieuws

LOENEN (ANP) - Herdenken is belangrijk, op die manier wordt het verleden levend gehouden.

ANP
ANP

Premier Mark Rutte zei dat woensdag tijdens de dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen. Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Oorlogsgravenstichting hield de minister de openingstoespraak.

,,Door samen te komen, stil te zijn en herinneringen te delen, eren wij de nagedachtenis van al die duizenden mannen en vrouwen die hier hun laatste rustplaats vonden. Hun offer, hun strijd, hun noodlot: we mogen het niet vergeten'', aldus Rutte op het ereveld in Loenen, waar jaarlijks door de Oorlogsgravenstichting wordt stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers die sinds de meidagen van 1940 zijn gevallen. Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers (militairen en burgers). Ze kwamen om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of gewelddadige conflicten daarna waarbij Nederland betrokken was, waaronder vredesmissies.

,,Het Ereveld Loenen is levende geschiedenis. Want op deze plek worden herinneringen doorgegeven, van generatie op generatie. Achter elke naam op elke steen gaat een eigen verhaal schuil, dat het verdient om verteld te blijven worden'', aldus Rutte, die ook stilstond bij de recente geschiedenis, zoals de helikoptercrash in Mali waarbij iets meer dan een jaar geleden twee Nederlandse Apachevliegers omkwamen.

Rutte sloot af met de woorden: ,,Een leven in vrede, zonder angst voor geweld en vervolging. De toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien. En precies dat maakt herdenken zo waardevol. Want door de doden te eren en de geschiedenis levend te houden, omarmen wij de vrijheid en wapenen wij onszelf om pal te staan voor alles wat goed is in het hier en nu.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen