
De gevechtstoestellen hebben in totaal zeven missies boven dit gebied uitgevoerd, schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aan de Tweede Kamer.
Het ging zowel om bombardementen op vaste doelen als om ondersteuning van grondtroepen. Vier Nederlandse F-16's zijn sinds februari actief boven Syrië. Over die inzet is lang getwijfeld door het kabinet, maar uiteindelijk ging de PvdA in januari akkoord.
Begin deze maand bezocht de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken de Nederlandse militairen in het Midden-Oosten. Toen bleek dat de F-16's zelden boven Syrië worden ingezet vanwege communicatiebeperkingen. Dat leidde tot veel vragen bij de Kamerleden.
Satellietcommunicatie
De vliegtuigen van de meeste landen die aan de luchtcampagne deelnemen beschikken volgens Defensie ook niet over satellietcommunicatieapparatuur. Dat vormt ,,geen belemmering'' voor de inzet boven Syrië. De F-16's krijgen dit jaar nog een nieuwe radio en het ministerie onderzoekt de mogelijkheid om hiermee ook satellietcommunicatie mogelijk te maken.
Nederland neemt sinds het najaar van 2014 deel aan de strijd tegen IS in Irak. Daar zijn al meer 1900 missies uitgevoerd, waarbij 1500 keer wapens zijn ingezet. Het merendeel van de luchtaanvallen vindt nog in dit land plaats, aldus Hennis.
Belgen
De missie van de F-16's duurt tot 1 juli. Dan nemen de Belgen die taak over. Zij gaan ook in Syrië bombarderen, zo besloot de Belgische regering vrijdag.