BUI12 feb '16 02:23

München: akkoord over staakt-het-vuren Syrië

Auteurs: ANP Nieuws en BNR Webredactie

Zeventien landen, waaronder grootmachten als de Verenigde Staten en Rusland, zijn het vrijdagochtend bij de veiligheidsconferentie in München eens geworden over een tijdelijke wapenstilstand in Syrië.

Foto: ANP
Foto: ANP

Of Assad persoonlijk heeft ingestemd met het akkoord is niet helemaal duidelijk, maar hij heeft geen keus, zegt correspondent Joost Bosman. "Rusland is nog zijn enige bondgenoot die hem in alles steunt. Lavrov heeft zelf ten overstaan van persbureau Interfax verklaard dat het staakt-het-vuren er komt. Assad zal wel moeten, want het is zijn levensverzekering. Men ging ervan uit dat Rusland ongeveer tot 1 maart zou willen doorgaan, want dan hadden ze nog drie weken de tijd om in het noordelijk gebied van Syrië flinke stukken grond te pakken."
 

Het geweld moet geleidelijk stoppen en binnen een week zijn beëindigd. Aanvallen op Islamitische Staat en andere terroristische organisaties gaan wel door. Behalve de geleidelijke beëindiging van de vijandelijkheden moet er snel humanitaire hulp op gang komen in het door oorlog verscheurde land. Daarna kunnen vredesonderhandelingen in Genève worden hervat, zo hebben de landen afgesproken.

 

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wordt de komende dagen pas duidelijk of er echt sprake is van een doorbraak. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond maakte een voorbehoud. Hij zei dat het akkoord enkel kans van slagen heeft als Rusland stopt met bombardementen. ,,Maar als het plan volledig en zoals afgesproken wordt uitgevoerd, dan is het een belangrijke stap richting het onderbreken van het moorden en lijden in Syrië."

Volgens zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry zijn er beloftes op papier gezet, maar is de echte test of alle partijen deze afspraken ook eerbiedigen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die voorstelde om het staakt-het-vuren per 1 maart te laten ingaan, zei na de conferentie in München dat het stoppen van het geweld in Syrië ,,moeilijk" zal worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen