BUI20 dec '13 09:23Aangepast op 20 dec '13 10:24

Poetin verleent Chodorkovski gratie

Auteur: ANP Nieuws

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn tegenstander Michail Chodorkovski gratie verleend.

Hij ondertekende het document waarmee Chodorkovski zijn vrijheid herwint, zo meldde het Russische persbureau Ria Novosti. Poetin maakte donderdag al bekend dat hij van plan was de oud-oliemagnaat gratie te verlenen, mede omdat Chodorkovski's moeder ziek is.

"Hij zit al meer dan 10 jaar in de gevangenis, dat is een zware straf'', zei Poetin donderdag tijdens zijn jaarlijkse persconferentie. De aankondiging kwam tamelijk onverwacht. Volgens Poetin had Chodorkovski om gratie gevraagd, maar diens advocaten zeiden van niets te weten. Chodorkovski zou volgend jaar vrijkomen, hoewel de Russische justitie onlangs repte van een nieuwe strafzaak.

De gratieverlening is mogelijk door de amnestiewet waarmee de Doema, de Russische Tweede Kamer, woensdag instemde.

Diefstal
De 50-jarige oligarch Chodorkovski was als topman van oliemaatschappij Yukos de rijkste man van Rusland, toen hij in 2003 werd gearresteerd. Hij werd aangeklaagd voor diefstal van miljoenen en is uiteindelijk veroordeeld voor grootschalige fraude en het witwassen van geld.

Chodorkovski durfde het aan om openlijk kritiek op Poetin te uiten. Zijn veroordeling wordt daarmee vaak in verband gebracht. Volgens velen in binnen- en buitenland was zijn proces politiek gemotiveerd.

Gerelateerde artikelen