BUI24 jul '15 18:54

Geen strafrechtelijk onderzoek mails Clinton

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Er komt mogelijk wel een onderzoek naar het gebruik van een privé-e-mailadres door Hillary Clinton in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken is, maar het is geen strafrechtelijke kwestie.

Dat liet het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag weten, nadat diverse media hadden gemeld dat de presidentskandidate een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd hing.

Of er überhaupt een officieel onderzoek komt, is ook nog niet besloten. Twee overheidstoezichthouders hebben daartoe wel een verzoek gedaan aan het ministerie van Justitie. Dat verzoek kwam er naar aanleiding van een bericht eind vorige maand van onder anderen toezichthouders voor het departement van Buitenlandse Zaken. Daarin staat dat het privéaccount van Clinton honderden emails bevatte die ,,potentieel geheim'' zijn.

Om veiligheidsredenen had Clinton een e-mailadres van de overheid moeten gebruiken. Doordat ze een privéadres gebruikte, bleven veel van de mails buiten het zicht van het Congres en haar collega's.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt de duizenden pagina's met emails die via het account zijn verstuurd. In juni werden er 3000 gepubliceerd. Het is niet duidelijk of de berichten informatie bevatten die als 'geheim' was bestempeld op het moment van versturen of van ontvangen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen