BUI5 jan '16 08:01

Duitse bestuurders op jacht naar aanranders

Auteur: ANP Nieuws

KEULEN (ANP) - Vertegenwoordigers van de stad Keulen, van Justitie en de federale politie buigen zich dinsdag over de massale aanranding en beroving van vrouwen die in de nacht van oud op nieuw in de Duitse domstad plaatsvonden.

EPA
EPA

De autoriteiten hebben inmiddels kennis van negentig vrouwen die zijn lastiggevallen, een flink deel ervan ook seksueel. Ongeveer zestig van hen hebben aangifte gedaan.

De vrouwen werden bij het station van de stad pal naast de domkerk ingesloten door een groep van circa duizend mannen tussen vijftien en 35 jaar van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst. Ze werden vervolgens beroofd van zaken als geld en telefoons, en vaak ook seksueel aangerand. Veel mannen zouden dronken zijn geweest.

Hoewel de Keulse politie na de eerste berichten omstreeks één uur 's nachts ruim 140 mensen naar het station stuurde en daar ook nog eens ongeveer zeventig federale politiemensen aanwezig waren, konden die niet op tegen de enorme groep mannen die zich er had verzameld. Burgemeester Henriette Reker heeft aangekondigd de daders hoe dan ook te zullen opsporen. Minister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zegde de stad in elk geval alle steun toe, aldus het blad Die Zeit.

Hamburg

De politie is met het benoemen van de afkomst van de verdachten bewust afgeweken van de richtlijn die uit de publiciteit te houden. De politie vindt dat dat niet verzwegen mag worden in een uitzonderlijk geval als dit. Zij zegt inmiddels ongeveer tachtig verklaringen van vrouwen te hebben. Een derde van hen is ook seksueel lastiggevallen.

De stadsbestuurders houden in het oog dat over ongeveer een maand het bekende Keulse carnaval losbarst. Ze willen herhaling voorkomen. Reker wil dan meer personele ondersteuning en videobewaking in de stad.

Ook in Hamburg maakte de politie dinsdag melding van vrouwen die de nacht van oud op nieuw door groepen mannen seksueel waren lastiggevallen en beroofd van hun bezittingen. Zowel in Hamburg als in Keulen is de politie op zoek naar getuigen, met name mensen die opnamen van de incidenten hebben gemaakt.

Gerelateerde artikelen