BUI6 jan '16 13:07

Oplossing migratiecrisis ligt bij heel Europa

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De oplossing van de vluchtelingencrisis ligt bij alle 28 landen van de EU, niet bij een aantal lidstaten.

EPA
EPA

Dat benadrukten de migratieministers van Duitsland, Denemarken, Zweden woensdag in Brussel na afloop van overleg met Europees commissaris Dimitris Avramopoulos (Asiel en migratie).

De komst van grote groepen vluchtelingen uit onder meer Syrië heeft het Schengensysteem, waar in 26 landen zonder een paspoort gereisd kan worden, onder druk gezet. Onder meer Duitsland, Denemarken en Zweden hebben daarom weer (tijdelijk) grenscontroles ingevoerd.

De ministers verdedigden dit besluit. ,,Wij willen niet de eindbestemming zijn van duizenden, duizenden asielzoekers'', zei de Deense minister Inger Støjberg. De Zweedse minister Morgan Johansson rekende voor dat er in Zweden alleen al 26.000 kinderen zonder begeleiding zijn aangekomen. ,,Dat zijn duizend schoolklassen.''

Snelweg door Europa

Zweden heeft per hoofd van de bevolking de meeste vluchtelingen opgenomen. ,,Wij kunnen veel, maar niet alles en alleen'', zei de minister. Johannson bepleitte dat er een einde moet komen aan de ,,snelweg door Europa'', die loopt via Griekenland, de Balkanlanden, Oostenrijk en Duitsland.

,,Het probleem is er geen functionerende grensbewaking is tussen Turkije en Griekenland'', zei de Duitse minister Ole Schröder. Bovendien worden vluchtelingen niet goed geregistreerd, zei hij.

Niet langer dan nodig

Alle ministers onderstreepten dat de genomen maatregelen, zoals grenscontroles, alleen blijven gelden zolang het nodig is, niet langer.

Ook Avramopoulos riep alle EU-lidstaten op de gemaakte afspraken om gezamenlijk de migratiecrisis aan te pakken, na te komen.

Gerelateerde artikelen