BUI7 jan '16 02:37

Peiling: Britten meest eurosceptisch

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Een meerderheid van de Britten die al een keuze heeft gemaakt over de toekomst van een verenigd Europa, wil dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt.

EPA
EPA

Daarmee is het land van alle 28 EU-lidstaten het meest eurosceptisch. Dat blijkt donderdag uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau ORB International.

Van de ondervraagden laat 43 procent weten uit de EU te willen, terwijl 36 procent zegt er onderdeel van te willen blijven. 21 procent van de stemmers twijfelt nog. Als deze groep zwevende kiezers buiten beschouwing wordt gelaten, pleit 54 procent van de Britten voor een vertrek uit Europa. De weerstand tegen de EU neemt daarmee toe ten opzichte van afgelopen jaren. Vorig jaar zei nog 51 procent van de ondervraagden uit het statenverband te willen, het jaar daarvoor was het 49 procent.

De Britse premier David Cameron heeft beloofd een referendum te houden over het lidmaatschap van de EU. Dat zou uiterlijk eind 2017 gehouden moeten worden. Een 'nee' tegen Europa leidt tot het vertrek uit de unie, ook wel de 'Brexit' genoemd. In dat geval zou een van de grootste economieën en militaire machten uit de EU verdwijnen.

Gerelateerde artikelen