BUI8 jan '16 17:33

Zeker 231 koorknapen Regensburg misbruikt

Auteur: ANP Nieuws

REGENSBURG (ANP) - Priesters en leraren van het beroemde kathedraalkoor in de Duitse stad Regensburg hebben de afgelopen decennia minstens 231 koorknapen misbruikt, mishandeld of gemarteld.

EPA
EPA

Advocaat Ulrich Weber, die afgelopen jaar in opdracht van het bisdom sprak met talloze betrokkenen en geheime archieven raadpleegde, vreest dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers nog hoger ligt. Hij schat dat ongeveer een derde van de 2100 leerlingen die tussen 1953 en 1992 naar Regensburg kwamen met lichamelijk geweld te maken heeft gehad.

In vijftig van de 231 gevallen was sprake van seksueel geweld. Daarbij varieerde de handelingen van strelen tot verkrachting. Andere jongens zeiden dat ze tot bloedens toe zijn geslagen met een stok, sleutelhanger of zegelring. Kinderen die in bed hadden geplast mochten niets meer drinken.

De meeste misdrijven zijn inmiddels verjaard. Intern was volgens Weber al langer bekend wat er gebeurde, maar uit vrees voor persoonlijke gevolgen en die voor het koor werd daar niets mee gedaan. Het aantal slachtoffers ligt daarmee een stuk hoger dan de 72 gevallen die eerder bekend waren. Het bisdom heeft slachtoffers 2500 euro in het vooruitzicht gesteld.

Gerelateerde artikelen