BUI8 jan '16 20:13

Terrorist dood bij aanval op toeristen Egypte

Auteur: ANP Nieuws

HURGHADA (ANP) - Meerdere terroristen hebben vrijdag schoten gelost op de ingang van een hotel in de Egyptische badplaats Hurghada dat populair is bij buitenlandse toeristen.

ANP
ANP

De aanval werd afgeslagen door beveiligers en de politie. Daarbij werd één terrorist gedood en raakte een andere gewond. De gedode terrorist droeg tevens een bomgordel. Een Duitse en een Deense toerist raakten gewond door messteken, ondanks het feit dat de aanvallers ook vuurwapens bij zich hadden.

De aanvallers kwamen vanaf zee naar het Bella Vista Hotel, meldden beveiligers vrijdag. Ze zouden een vlag van Islamitische Staat hebben gedragen.

Donderdag werden ook al toeristen beschoten in Egypte. In een vrijdag door Islamitische Staat opgeëiste aanslag werd door twee schutters in de hoofdstad Caïro op Israëlische toeristen geschoten voor het Three Pyramids Hotel, vlak bij de piramides van Gizeh. Niemand raakte gewond en één van de daders werd direct opgepakt. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep er onlangs toe op Joden over de hele wereld aan te vallen.

De aanslagen zijn een nieuwe klap voor Egypte, waar toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen is. De onrust heeft het land al veel toeristen gekost, zeker nadat in oktober een Russisch passagiersvliegtuig met 224 passagiers neerstortte in de Sinaï-woestijn kort na vertrek uit badplaats Sharm al-Sheikh. Aan boord op de vlucht naar Sint-Petersburg waren voornamelijk Russische toeristen. Egypte ontkent nog altijd dat terrorisme de oorzaak van de crash was, maar zowel Rusland als veel westerse landen gaan ervan uit dat de claim van IS dat er een bom aan boord was klopt.

Gerelateerde artikelen