BUI8 feb '16 11:02

Brussel negeert adviezen over tabakslobby

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is niet bereid alle ontmoetingen met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie openbaar te maken.

EPA
EPA

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie negeert daarmee een oproep van de Europese Ombudsman Emily O'Reilly om alle verslagen van contacten met tabakslobbyisten te publiceren.

O’Reilly noemde de benadering van de commissie in oktober onbetrouwbaar, omdat Brussel de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie zou overtreden. Brussel stelt dat het die regels wel naleeft.

,,Een gemiste kans’’ voor commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, stelt O’Reilly maandag, die vindt dat zijn opstelling wantrouwen in de hand werkt. De ombudsman stelt dat Brussel de ,,verfijning van de lobby-inspanningen van Big Tobacco blijft onderschatten’’.

Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory, die een klacht had ingediend, reageert ontstemd. ,,Het is vooral schokkend dat de commissie koppig blijft volhouden dat advocaten die tabaksbedrijven vertegenwoordigen geen lobbyisten maar juridische experts zijn.’’

Gerelateerde artikelen