BUI10 feb '16 14:20

Kleinzoon Khomeini niet op stembiljet in Iran

Auteur: ANP Nieuws

TEHERAN (ANP) - Een kleinzoon van de stichter van de Islamitische Republiek Iran, de ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989), mag niet meedoen aan de parlementsverkiezingen.

EPA
EPA

De 43-jarige Hassan Khomeini was de eerste nakomeling van de roemruchte ayatollah die mee wilde doen aan verkiezingen.

Deelnemen aan de stembusgang kan alleen als een conservatieve toezichthouder, de Raad van Hoeders, daar toestemming voor geeft. De raad wilde niet dat de hervormingsgezinde Khomeini meedoet. Zijn beroep tegen dat besluit is woensdag verworpen.

Met ayatollah Khomeini kwam de ultraconservatieve geestelijkheid aan de macht in Iran. Het regime voorkomt veranderingen onder meer door toezichthouders zoals de Raad van Hoeders, die duizenden kandidaten heeft uitgesloten van deelname.

Iran kiest 26 februari behalve een nieuw parlement van 290 zetels ook de Vergadering van Experts. Dat is een raad van 88 islamitische deskundigen die de geestelijk leider kiezen en op zijn functioneren toezien. De geestelijk leider, momenteel de aartsconservatieve ayatollah Ali Khamenei, staat feitelijk boven het staatshoofd. Dat is nu de hervormingsgezinde president Hassan Rohani.

Gerelateerde artikelen