BUI11 feb '16 02:01

Justitie VS begint rechtszaak tegen Ferguson

Auteur: ANP Nieuws

FERGUSON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een rechtszaak gestart tegen Ferguson, een voorstad van St.

EPA
EPA

Louis. Doel is om het plan voor hervormingen van politie en justitie af te dwingen.

De juridische stappen zijn een reactie op een stemming van de gemeenteraad van Ferguson, meldden Amerikaanse media. De raad besloot dat de overeenkomst met het ministerie van Justitie om het politiesysteem te hervormen, moest worden aangepast. Daar was juist zeven maanden over onderhandeld tussen de overheden.

Maar volgens de gemeenteraad kon enkel sprake zijn van een deal als het ministerie ,,zeven verbeteringen" van de reeds gemaakte afspraak zou accepteren. Dat kwam voor het departement als een verrassing. Minister van Justitie Loretta Lynch maakte duidelelijk daar niet mee akkoord te gaan. Ze zei dat ,,grondwettelijke rechten" in Ferguson niet worden nageleefd, terwijl die voor alle Amerikanen moeten gelden. ,,Inwoners van Ferguson wachten al tientallen jaren op gerechtigheid. Zij kunnen niet worden gedwongen nog langer te wachten", zei ze volgens CNN.

Het politie-optreden in Ferguson ligt onder een vergrootglas sinds een ongewapende zwarte tiener in augustus 2014 door een blanke agent werd doodgeschoten. De kwestie leidde tot grot onrust en rellen in Ferguson en de rest van de VS. De kritiek over het ,,racistische optreden van de politie" werd nog groter toen de betrokken agent, Darren Wilson, werd vrijgesproken voor het ombrengen van de achttienjarige Michael Brown.

Gerelateerde artikelen