BUI11 feb '16 21:17

Gevangenisoproer Mexico eist ruim 50 doden

Auteur: ANP Nieuws

MEXICO STAD (ANP) - Een gevangenisoproer in het noordoosten van Mexico heeft donderdag aan 52 mensen het leven gekost.

EPA
EPA

Mogelijk zijn enkele gevangenen ontsnapt. Volgens de autoriteiten waren de gevechten het gevolg van een strijd tussen leden van het gevreesde Zetas-drugskartel en rivalen.

De rellen begonnen donderdag voor zonsopgang in de gevangenis Topo Chico, in de stad Monterrey in de noordelijke staat Nuevo León. De meeste doden, zowel gevangenen als bewakers, vielen door een brand die tijdens het oproer woedde. Een groep gevangenen probeerde vermoedelijk te ontsnappen door brand te stichten in een van de paviljoens van de gevangenis. Ook werden explosies gehoord.

Het incident was een van de ergste in een reeks dodelijke rellen de afgelopen jaren in de veelal overbevolkte gevangenissen van Mexico. De autoriteiten zetten behalve de politie onder andere het leger in om de boel onder controle te krijgen.

'Moeilijke veiligheidssituatie'

,,Topo Chico is een zeer oude gevangenis. Een gevangenis met een zeer moeilijke veiligheidssituatie'', zei gouverneur Jaime Rodriguez van Nuevo León. Hij overleefde zelf eens twee moordaanslagen in de strijd tegen drugskartels als burgemeester van een voorstad van Monterrey.

De opstand kwam enkele dagen voordat paus Franciscus een bezoek brengt aan een andere gevangenis in de regio.

Gerelateerde artikelen