BUI16 feb '16 19:53

Regering Oekraïne overleeft vertrouwensmotie

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - De regering van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft dinsdag een motie van wantrouwen overleefd.

EPA
EPA

Tegen de verwachting in stemde een meerderheid in het parlement tegen de motie.

President Petro Porosjenko, wiens partij deel uitmaakt van de regeringscoalitie, had Jatsenjoek dinsdag gevraagd op te stappen. Porosjenko heeft ook de procureur-generaal Viktor Sjokin naar huis gestuurd. Beiden worden al geruime tijd bekritiseerd omdat ze belangrijke hervormingen op de lange baan zouden schuiven en te weinig zouden doen tegen de enorme corruptie die het land van ruim 45 miljoen inwoners teistert.

Porosjenko hoopt dat het vertrek van de premier een kans biedt om een nieuwe regering te vormen met dezelfde coalitiepartners en zonder verkiezingen te houden. Maar Jatsenjoek overleefde de motie van wantrouwen. In de Rada stemde 194 parlementariërs voor de motie, terwijl 226 stemmen nodig waren.

Woensdag klaagde directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) steen en been over Oekraïne. Lagarde zei dat de hulp van het IMF aan het land in gevaar komt als er niets gedaan wordt. Ze is bezorgd over belangenverstrengeling bij de beleidsmakers. Oekraïne loopt volgens haar het risico terug te vallen naar "het patroon van falend economisch beleid'' dat het land heeft geplaagd.

Gerelateerde artikelen