BUI18 jan '16 09:33

Brits parlement debatteert over 'Trumpverbod'

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Het Britse parlement voerde maandag een debat over de vraag of de omstreden Amerikaanse politicus Donald Trump de toegang tot het Verenigd Koninkrijk moet worden geweigerd.

EPA
EPA

De kwestie stond op de parlementaire agenda door een petitie van meer dan 570.000 mensen die willen dat Trump niet mag komen. Overigens heeft het parlement geen macht over zo'n verbod te beslissen, dat is een zaak voor de minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May.

De parlementsleden zelf twijfelden ook over de waarde van een 'Trumpverbod'. Labour-parlementslid Paul Flynn: ,,Het beste plan is hem niet te onderscheiden met een martelaarschap op die manier. Ik denk dat we al in de fout zijn gegaan door hem zoveel aandacht te geven.'' Hoewel het debat niet werd gevolgd door een stemming, spraken meer parlementariërs zich uit tegen een verbod dan voor.

Hoewel parlementsleden zijn opmerkingen over moslims omschreven als ,,gek'' en ,,beledigend'', zeiden de meesten dat een 'ban' zou ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting. Trump moet Groot-Brittannië gewoon kunnen bezoeken, waar zijn standpunten kunnen worden aangevochten, was het argument. Bovendien zou een verbod hem meer publiciteit geven en het is niet aan Groot-Brittannië zich in te laten met Amerikaanse zaken, vonden andere leden van het Lagerhuis.

"Dom en onjuist''

Aanleiding voor de petitie waren Trumps oproep voorlopig geen moslims meer toe te laten tot de Verenigde Staten en andere uitspraken over Mexicanen, vrouwen en homo's. De Britse premier David Cameron heeft Trumps uitspraken als ,,dom en onjuist'' fel veroordeeld, maar wil Trump wel toelaten. De Republikeinse presidentskandidaat zelf betitelde het debat als ,,een absurde tijdverspilling".

De miljardair en Republikeins presidentskandidaat Trump zou Schotland bezoeken, waar hij in golf- en recreatiecentra heeft geïnvesteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen