BUI18 jan '16 12:33

Grieken beschuldigen Turken van smokkelhulp

Auteur: ANP Nieuws

ATHENE (ANP) - De Griekse president Prokopis Pavlopoulos heeft maandag Turkije ervan beschuldigd te weinig te doen aan de beperking van het aantal migranten dat naar Griekenland komt.

EPA
EPA

De Turkse havenautoriteiten helpen volgens hem zelfs de smokkelaars van vluchtelingen.

Turkije heeft eind vorig jaar een overeenkomst gesloten met de Europese Unie om in ruil voor financiële steun meer vluchtelingen binnen zijn grenzen te houden. In een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung uitte de Griekse president echter zijn twijfel over de Turkse inzet. ,,Ik vrees dat de Turkse smokkelaars van vluchtelingen steun krijgen van de autoriteiten", aldus Pavlopoulos.

De havenautoriteiten in Turkije doen volgens de president net of ze niets in de gaten hebben. Hij zei dat Griekenland kan bewijzen dat de autoriteiten de smokkelaars een helpende hand toesteken.

De regering in Ankara ontkende de aantijging krachtig. Volgens Turkije bewijzen de statistieken dat het land vorig jaar heeft voorkomen dat 200.000 vluchtelingen de oversteek naar Griekenland hebben gemaakt. Bovendien werden in 2015 3800 mensensmokkelaars opgepakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen