BUI18 feb '16 06:25

Brexit en migratie domineren EU-top

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Brussel is donderdag en vrijdag het toneel van topoverleg.

EPA
EPA

Stevige discussies zijn te verwachten over de lidmaatschap van Groot-Brittannië van de Europese Unie en over het vluchtelingenvraagstuk.

Het is de bedoeling dat tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU een vertrek van de Britten uit de unie, Brexit genaamd, wordt vermeden. Over de migratieproblematiek zal veel worden gesproken, maar tot nieuwe afspraken komt het waarschijnlijk niet.

Het overleg tussen de EU-leiders begint om 17.00 uur. De Britse kwestie is het eerste agendapunt. Tijdens een eerste ronde kunnen leiders hun punten van zorg aangeven voordat ze tijdens het diner dat rond 20.00 uur moet beginnen, overschakelen op het thema migratie.

De kans is groot dat er dan nog geen deal is over het EU-lidmaatschap van de Britten. Ambtenaren en een leger juristen zullen dan de avond en waarschijnlijk de nacht doorwerken aan nieuwe teksten om alle zorgen weg te nemen. Op vrijdag(ochtend) is het dan de bedoeling dat de leiders zich weer over de teksten gaan buigen om uiteindelijk hun zegen te geven.

Gerelateerde artikelen