BUI19 feb '16 01:36

Biden prijst anticorruptiewetgeving Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de president van Oekraïne Petro Porosjenko donderdag in een telefoongesprek geprezen voor het doorlaten van anticorruptiewetgeving.

Joe Biden (EPA)
Joe Biden (EPA)

Dat maakte het Witte Huis bekend. Oekraïne schoof belangrijke hervormingen eerder op de lange baan en deed weinig tegen de enorme corruptie in het land. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie oefenden al langere tijd druk op Oekraïne uit.

,,De vicepresident was daarnaast lovend over Porosjenko's beslissing om procureur-generaal Viktor Sjokin te vervangen. Dit maakt het mogelijk om de noodzakelijke hervormingen door te voeren'', aldus het Witte Huis in een verklaring. Sjokin werd samen met de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek geruime tijd bekritiseerd omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor de vertraging van de hervormingen. President Porosjenko had Jatsenjoek dinsdag gevraagd op te stappen, maar de regering van de premier overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen.

Gerelateerde artikelen