BUI19 feb '16 11:35

Onderhandeling 'Britse' kwestie duurt voort

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De onderhandelingen over een verbeterd EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië duren vrijdag voort.

EPA
EPA

Sinds 11.00 uur proberen politieke kopstukken als de Britse premier David Cameron en EU-leider Donald Tusk in een-op-eengesprekken compromissen te sluiten. Een deal moet een vertrek van Groot-Brittannië uit de unie, Brexit genaamd, voorkomen.

Niet alle 28 EU-landen zijn betrokken bij deze gesprekken. Nederland bijvoorbeeld niet, omdat het zich ,,grosso modo'' goed kan vinden in het bemiddelingsvoorstel dat er lag. Maar onder meer Frankrijk, Polen, Tsjechië en België hebben zorgen en hun leiders praten dan ook met Cameron en Tusk.

Hoe meer werk verzet kan worden in deze zogenoemde bilaterale gesprekken, hoe groter de kans op slagen, klinkt het in Brussel. Met 28 leiders tegelijkertijd praten is lastiger dan met enkele leiders compromissen sluiten om hun zorgen weg te nemen.

Maken-of-kraken-top

Het was aanvankelijk de bedoeling dat alle 28 EU-leiders zich tijdens een 'Engels ontbijt' weer over de kwestie zouden buigen, maar dat werd door het voortduren van de een-op-eengesprekken verder uitgesteld. Ontbijt werd brunch, werd lunch, werd theetijd, werd diner. Delegaties van de EU-landen is al aangeraden ook een hotel te boeken voor vrijdag op zaterdag.

Tusk had voorafgaand al gewaarschuwd dat het een ,,maken-of-kraken-top'' zou zijn. En ook meerdere leiders zeiden dat tijdens dit overleg er hoe dan ook een besluit moet komen. Cameron kan dan ook niet naar huis gaan zonder een goed gevecht te hebben geleverd.

Nog steeds is een van de heikelste punten de Britse wens om het moeilijker te maken voor EU-burgers om een beroep te doen op het Britse socialezekerheidssysteem en de uitbetaling van kinderbijslag. Maar ook de relatie tussen de eurozone en de niet-eurolanden blijft de gemoederen bezighouden.

Gerelateerde artikelen