BUI19 feb '16 20:52

Trump roept op tot boycot Apple-producten

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag opgeroepen tot een boycot van Apple-producten.

EPA
EPA

Volgens Trump zou de boycot moeten duren totdat het techconcern meewerkt met Justitie om de gegevens van de iPhone te ontsleutelen van een van de San Bernardino-schutters. ,,Boycot Apple tot het moment dat ze die informatie geven'', zei Trump tijdens een verkiezingscampagne in Pawleys Island in South-Carolina.

De Amerikaanse Justitie diende vrijdag opnieuw een verzoek in de iPhone-producent te dwingen mee te werken toegang te krijgen tot de versleutelde gegevens van de telefoon van de terrorist. Die schoot in december veertien mensen dood in Californië.

De VS zeggen dat Apple een eerdere rechterlijke uitspraak om te helpen bij de ontgrendeling verkeerd heeft geïnterpreteerd. Het bedrijf is tegen het bevel omdat het daartoe een 'achterdeur' in zijn systeem zou moeten bouwen. Zo'n ingang is volgens het bedrijf gevaarlijk. Als rechercheurs de beveiliging van een telefoon kunnen kraken, kunnen criminelen zo'n gat in de beveiliging ook misbruiken, stelt het technologieconcern.

Maar de Amerikaanse Justitie zegt dat het bevel niet inhoudt dat het bedrijf een 'achterdeur' voor elke iPhone moet maken. Een federale rechter in Californië heeft voor 22 maart een hoorzitting gepland over het verzoek van Justitie.

Gerelateerde artikelen