BUI20 jan '16 02:13

'Koerden verwoestten huizen Noord-Irak'

Auteur: ANP Nieuws

BAGDAD (ANP) - Koerdische strijders hebben in het noorden van Irak duizenden huizen vernietigd.

EPA
EPA

Het gaat om gebieden die ze hebben heroverd op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat meldt Amnesty International woensdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens de mensenrechtenorganisatie lijkt het erop dat Peshmerga-strijders van de zogeheten Koerdische Regionale Regering (KRR) en Koerdische milities hele Arabische gemeenschappen hebben willen verdrijven. Dit uit wraak voor hun mogelijke steun aan IS. ,,Het dakloos maken van burgers en het opzettelijk vernietigen van huizen en andere bezittingen zonder dat daarvoor een militaire rechtvaardiging is, is een mogelijke oorlogsmisdaad", vindt onderzoekster Donatella Rovera die ter plekke is geweest. Volgens Amnesty mogen de op de vlucht geslagen Arabische bewoners van de Peshmerga's niet meer terugkeren. Tienduizenden burgers zitten daardoor onder slechte omstandigheden in geïmproviseerde kampen.

Het rapport is gebaseerd op veldonderzoek in dertien dorpen en steden die tussen september 2014 en maart 2015 werden heroverd op IS. Ook zijn verhalen opgetekend van meer dan honderd ooggetuigen en slachtoffers. Daarnaast zijn er satellietbeelden gemaakt. Daarop is te zien dat gebouwen zijn weggevaagd of zwaar beschadigd en zijn sporen zichtbaar van bulldozers, aldus de mensenrechtenorganisatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen