BUI20 jan '16 20:36

Aanslag in Kabul gericht op media

Auteur: ANP Nieuws

KABUL (ANP) - De zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul lijkt een gerichte actie tegen de media.

EPA
EPA

Door de terreurdaad kwamen zeven medewerkers om van een productiebedrijf dat werkt voor de populaire zender Tolo TV. Die zender is bedreigd door de Taliban.

De dader van de aanslag liet een autobom ontploffen in een drukke straat, waar ook de Russische ambassade en het Afghaanse parlement aan liggen. Twintig tot dertig mensen raakten gewond, volgens lokale media en medische bronnen.

Journalisten van Tolo TV berichtten regelmatig kritisch over de Taliban. Die noemden de zender eerder een propagandakanaal van de VS en een ,,satanische zender''. De militanten dreigden Tolo TV en een andere zender, TV1, in oktober met totale vernietiging.

Oorverdovend

De explosie was volgens buurtbewoners oorverdovend. Op foto's die al snel op internet verschenen, was een brandend autowrak te zien. Vier van de slachtoffers waren vrouwen.

Van de Russische ambassadestaf raakte niemand gewond, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou weten. Het pand liep wel enige schade op en de veiligheidsmaatregelen zijn na de aanslag uitgebreid.

Kabul werd de afgelopen weken weer herhaaldelijk opgeschrikt door aanslagen. Zo sloeg zondag nog een raket in op het terrein van de Italiaanse ambassade. Vrijwel altijd zijn de daders extremisten van de Taliban. Pogingen om het vredesproces tussen de Taliban en de regering nieuw leven in te blazen, zijn tot nog toe op niets uitgelopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen