BUI20 feb '16 13:49

Cameron: Brits EU-referendum op 23 juni

Auteurs: ANP Nieuws en BNR Webredactie

De Britse bevolking gaat 23 juni naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over het lidmaatschap van de Europese Unie.

EPA
EPA

Dat heeft premier David Cameron zaterdag bekendgemaakt.

De premier zei dat het de ministers uit zijn kabinet vrij zal staan op persoonlijke titel campagne te voeren voor of tegen het EU-lidmaatschap. De regering wil echter dat Groot-Brittannië lid blijft en de premier zal daar ook campagne voor voeren. Cameron heeft eerder al aangegeven de uitslag van het referendum te zullen volgen.

,,Ik zal naar het parlement gaan en voorstellen dat het Britse volk over onze toekomst in Europa besluit (...)'', aldus de premier. ,,Mijn advies is helder. Ik geloof dat Groot-Brittannië veiliger, sterker en beter af zal zijn in een hervormde Europese Unie.''

Cameron sloot vrijdagavond een akkoord in Brussel over een uitzonderingspositie voor Groot-Brittannië binnen de Europese Unie. De Britse regering wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast. Voorts zal het streven naar een ,,alsmaar hechtere unie'', een zinsnede uit het Europees Verdrag, niet langer op Groot-Brittannië van toepassing zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen