BUI20 feb '16 17:02

Eenzaamste gevangene in VS na 43 jaar vrij

Auteur: ANP Nieuws

ST.

EPA
EPA

FRANCISVILLE (ANP) - Albert Woodfox werd wel de eenzaamste man van de Verenigde Staten genoemd. Hij werd vrijdag op zijn 69e verjaardag vrijgelaten uit de West-Felicianagevangenis in de staat Louisiana nadat hij 43 jaar lang in isolatie had vastgezeten. Zijn behuizing bestond sinds 1972 uit een cel van 180 bij 270 centimeter.

Het grootste deel van zijn straf wegens moord bracht hij 23 uur per dag door in zijn minimale cel. Eén luttel uur per dag mocht hij buiten doorbrengen en ook dat gebeurde alleen. Medegevangenen zag hij nooit. Onder meer de Verenigde Naties hebben de straf veroordeeld als een vorm van marteling.

Woodfox heeft ruim vier decennia volgehouden onschuldig te zijn. Volgens derden was hij als zwarte de dupe van een opzetje omdat hij politiek actief was bij de Black-Pantherbeweging en daarom een afstraffing verdiende. De zaak was twee keer voor geweest en even zo vaak werd de moord bewezen geacht. Door een deel van de aanklacht te bekennen, was Louisiana bereid Woodfox na 43 jaar vrij te laten, aldus The Guardian.

Gerelateerde artikelen