BUI21 feb '16 11:04

India zet leger in tegen betogers in Haryana

Auteur: ANP Nieuws

NEW DELHI (ANP/RTR) - De autoriteiten in India hebben zondag duizenden militairen en paramilitairen naar een noordelijke deelstaat gestuurd om protesten die daar al dagen woeden de kop in te drukken.

EPA
EPA

Door een aanval op een waterzuiveringsinstallatie in de deelstaat Haryana is er in New Delhi een watertekort ontstaan.

De gewelddadige protestacties in Haryana zijn het werk van de Jats, een landbouwkaste wiens leden meer van de banen bij de overheid en plekken op universiteiten opeisen. De afgelopen dagen zijn woningen van bestuurders aangevallen, treinstations in brand gestoken, wegblokkades opgeworpen en is nu dus ook een waterzuiveringsinstallatie gesaboteerd. Het meeste water dat in New Delhi wordt verbruikt komt hier vandaan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nu vierduizend militairen en vijfduizend paramilitairen naar Haryana gestuurd om de orde te herstellen. Volgens het ministerie begint de rust al weder te keren en zijn de troepen bezig de wegen weer vrij te maken. Scholen in New Delhi blijven maandag dicht en er worden waterrantsoenen ingesteld, om ervoor te zorgen dat onder meer ziekenhuizen voorlopig genoeg water hebben.

De protesten hebben de afgelopen dagen aan tien mensen het leven gekost. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

Gerelateerde artikelen