BUI22 jan '16 11:22

Noord-Korea houdt Amerikaanse student vast

Auteur: ANP Nieuws

SEOUL (ANP) - Noord-Korea houdt naar eigen zeggen een Amerikaanse student vast voor het plegen van ,,een vijandige daad'' tegen het land.Het staatspersbureau KCNA liet vrijdag weten dat de Amerikaan Noord-Korea als toerist was binnengekomen en ,,is aangehouden tijdens het plegen van een vijandige daad tegen de staat''.

EPA
EPA

Het staatspersbureau KCNA liet vrijdag weten dat de Amerikaan Noord-Korea als toerist was binnengekomen en ,,is aangehouden tijdens het plegen van een vijandige daad tegen de staat''. Volgens het communistische land was deze ,,getolereerd en gemanipuleerd door de Amerikaanse overheid''.

Volgens het agentschap gaat het om de 21-jarige Otto Frederick Warmbier, een student van de universiteit van Virginia. Hij is Noord-Korea binnengekomen ,,met het doel de eenheid van het land te vernietigen'', aldus KCNA. Verdere details gaf het bureau niet.

Noord-Korea-toer

Gareth Johnson van Young Pioneer Tours in China zei dat Warmbier een Noord-Korea-toer had geboekt bij deze reisorganisatie en dat hij op 2 januari was aangehouden. Johnson zei in contact te staan met Warmbier's familie en de Amerikaanse autoriteiten.

Een functionaris van de Amerikaanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zei op de hoogte te zijn van de arrestatie.

Kernproef

Vorig jaar is een in Zuid-Korea geboren Canadese pastoor in Noord-Korea gearresteerd en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens subversieve activiteiten.

Zuid-Korea zei dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten werken aan verdere sancties tegen zijn noordelijke buur. Noord-Korea voerde recent in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad een kernproef uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen