BUI2 mrt '16 11:04

'Vrouw werd blind door gif Probo Koala'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Tienduizenden mensen in Ivoorkust hebben tot op de dag van vandaag last van de gifdumping van het schip Probo Koala, inmiddels tien jaar geleden.

Archief. EPA
Archief. EPA

Zo werd een vrouw na blootstelling blind aan een oog en bijna blind aan het andere oog, zegt advocaat Bojan Dekker van Beer Advocaten. Hij heeft woensdag bij de rechtbank in Amsterdam een procedure aangespannen tegen grondstoffenbedrijf Trafigura, dat het gif liet vervoeren.

De rechtbank moet vaststellen of Trafigura aansprakelijk is. Als dat zo is, moet daarna worden vastgesteld hoeveel schadevergoeding mensen kunnen krijgen. Dekker kan dus nog niets zeggen over de hoogte van de claim.

Dekker staat de mensen bij die nog altijd geen geld hebben gekregen. ,,Op de lijst van slachtoffers staan ongeveer 100.000 namen. Er is een tijd geleden een schikking getroffen voor ongeveer 30.000 mensen. Dat betekent dat er ongeveer 70.000 mensen nog niet zijn gecompenseerd'', zegt Dekker. Hij kan echter niet aangeven of hij al die mensen bijstaat.

Dump giftig materiaal

Trafigura vervoerde in 2006 met het schip Probo Koala 500 ton giftig materiaal naar de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Een lokaal bedrijf dumpte het materiaal illegaal op verschillende plekken rondom de stad.

Volgens Dekker kregen mensen direct na de dump last van hoofdpijn, braken, misselijkheid en diarree. ,,Voor een aantal mensen houden die klachten negen jaar later nog aan. Ze hebben bijvoorbeeld een vorm van astma. In mijn naïviteit dacht ik dat dit meeviel, maar medicatie is te duur en leven met astma is lastig zonder medicatie. Anderen kregen neurologische klachten, hart- en vaatziekten, huidproblemen of continu geïrriteerde ogen.''

Het is nog niet bekend wanneer de zaak begint en hoe lang die duurt. Het wordt een kwestie van lange adem, denkt Dekker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen