BUI8 mrt '16 04:06

Slowaken betogen tegen winst extreemrechts

Auteur: ANP Nieuws

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden mensen zijn maandagavond in Slowakije de straat opgegaan om te protesteren tegen de extreemrechtse Volkspartij OnsSlowakije (LSNS).

EPA
EPA

Die kreeg tijdens de verkiezingen een verrassende 8 procent van de stemmen. Er waren onder meer demonstraties in Bratislava en Banská Bystric, de geboortestad van de LSNS-partijleider Marian Kotleba.

De Slowaken gingen zaterdag naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Door 8 procent van de kiezers voor zich te winnen, krijgt LSNS veertien van de 150 zetels in het parlement. Het is de eerste keer dat een extreemrechtse partij in het Slowaakse parlement komt. De partij is tegen vluchtelingen en Roma. Oprichter en partijleider Kotleba is meermalen aangeklaagd voor racisme en rechtsextremisme, maar tot dusver niet veroordeeld.

De Slowaakse premier Robert Fico leed een zware nederlaag. Zijn sociaaldemocratische Smer-partij viel van 44 procent bij de vorige verkiezingen terug naar 28,3 procent, maar blijft wel de grootste partij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen