BUI10 mrt '16 13:03

Vrouw van Erdogan: harem was leerschool

Auteur: ANP Nieuws

ISTANBUL (ANP) - De vrouw van de Turkse president, Ermine Erdogan, heeft met uitlatingen over de harems in het Ottomaanse Rijk voor opwinding gezorgd.

EPA
EPA

,,In de harem werden de vrouwen op het leven voorbereid'', zei ze.

,,De harem was een school voor leden van de Ottomaanse dynastie'', citeert het Duitse nieuwsprogramma Tagesschau de presidentsvrouw. Die riep met die uitspraken woedende reacties op social media over zich af.

In de harem golden strenge regels, waaraan ook de sultan zich moest houden. Zo waren er strikte voorschriften over de keuze van het onderwijs aan de haremvrouwen, die werden onderricht in literatuur, muziek en vreemde talen. Dat was allemaal echter uitsluitend omdat ze de sultan moesten vermaken, soms ook seksueel.

President Recep Tayyip Erdogan riep eerder deze week ook al de woede van geëmancipeerde Turken over zich af, toen hij op internationale vrouwendag zei dat een vrouw ,,in eerste plaats een moeder'' is. Hij krijgt al langer het verwijt de samenleving steeds meer islamitische waarden op te leggen en de rechten van vrouwen in te perken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen