BUI11 mrt '16 13:18

'Belgische kernreactoren missen filters'

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - De omstreden Belgische kernreactoren in Tihange en Doel bij de Nederlands grens, missen volgens de Duitse regering filtersystemen als er hoge druk moet worden verminderd.

ANP
ANP

Dit heeft de Duitse regering in een antwoord aan de fractie van de Groenen in de Bondsdag gezegd, meldde de Rheinische Zeitung vrijdag.

Een gefilterd overdrukventiel werd in Duitse kernreactoren ingebouwd snel na de ramp in de Sovjet-Russische centrale van Tsjernobyl in 1986. In andere landen werden de reactoren uiterlijk in 2011, na de ramp in het Japanse Fuskushima, uitgerust met zulke filters die voorkomen dat radioactieve lucht ongefilterd naar buiten gaat. Maar op basis van de informatie die de Duitse regering heeft, missen de oude Belgische reactoren die filtersystemen.

De reactoren worden ook ,,scheurtjesreactoren'' genoemd wegens andere problemen. Tal van partijen proberen de Belgische staat ertoe te bewegen ze te sluiten. België wil ze open houden om aan de energiebehoefte te voldoen.

De kerncentrale van Tihange ligt aan de Maas tussen Namen en Luik, ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van Maastricht. Doel staat vrijwel op de Nederlandse grens op de linkeroever van de Schelde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen