BUI12 mrt '16 19:44

Poolse betogers de straat op voor grondwet

Auteur: ANP Nieuws

WARSCHAU (ANP) - Tienduizenden mensen zijn zaterdag in Polen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de conservatieve regering en voor de grondwet.

EPA
EPA

Aanleiding voor het protest is een conflict tussen het grondwettelijk hof en de regering. Die laatste wil de macht van het hof fors inperken.

Veel betogers droegen Poolse en EU-vlaggen met zich mee en scandeerden ,,Grondwet, grondwet''. Ze eisen dat de regering een uitspraak van het hof van eerder deze week respecteert. De rechters oordeelden woensdag dat een reeks hervormingen die de regering bij het hof wil doorvoeren strijdig is met de grondwet. De regering heeft deze week meermaals gezegd het vonnis niet te erkennen.

Het conservatieve kabinet van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid wil onder meer het aantal rechters verhogen dat nodig is om een vonnis geldig te laten zijn. Ook wil de regering het hof verplichten zaken te behandelen in de volgorde waarin ze worden ingediend. Critici zeggen dat het hof op deze manier onmogelijk zijn functie - het controleren van de macht van de regering - kan vervullen.

Een onderzoekscommissie van de Raad van Europa bracht was vrijdag allesbehalve mild over de Poolse regering. De commissie schreef in een rapport dat de wijzigingen die de regering wil doorvoeren ,,niet alleen de rechtstaat maar ook het functioneren van het democratisch systeem in gevaar hebben gebracht''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen