
Trump won bij de Republikeinen de belangrijke staat Florida - waar het begrip winner takes all geldt wat betreft de gedelegeerden - en daarnaast Illinois en North Carolina. Rubio werd nog wel tweede in Florida, maar gaf nog voor alle stemmen geteld waren zijn verlies toe. Hij feliciteerde Trump met zijn overwinning. Tegen zijn aanhangers zei hij dat hij alles heeft gedaan wat erin zat, maar dat het verlies onafwendbaar was.
In de andere twee staten was het Ted Cruz die tweede werd. In Missouri ging hij zelfs lange tijd gelijk op met Trump, die uiteindelijk toch de overwinning pakte. De andere grote staat die dinsdag naar de stembus ging, Ohio, ging naar de gouverneur van Ohio, John Kasich. Dat betekent dat het nog niet duidelijk is of Trump genoeg gedelegeerden pakt om nog voor de partijconventie van de Republikeinen al de presidentskandidaat te zijn. Kasich en Cruz blijven voorlopig in de race.
Thank you for all of your support. https://t.co/bIy32l6xNQ
— Marco Rubio (@marcorubio) 16 maart 2016
Beluister ook de bijdrage van correspondent Reinout van Wagtendonk:
Democraten
Bij de Democraten pakte Clinton de overwinning in alle vijf staten waar werd gestemd. Ohio, Florida, Illinois, Missouri en North Carolina vielen haar ten prooi. Bernie Sanders kon ditmaal niet voor een verassing zorgen. Met name de ruime overwinning voor Clinton in Ohio was niet verwacht. Dat Clinton, en Trump trouwens ook, er met de winst vandoor gingen in Florida, is niet onverwacht. Peilingen lieten al dagen zien dat zij worden beschouwd als de favoriet binnen hun partij.
Historicus Hans Krabbendam van het Roosevelt Center verwacht dan ook dat de verkiezingsstrijd zal uitdraaien op Clinton versus Trump, "al kan er nog veel gebeuren op de conventies". In die tweestrijd geeft hij ook Trump een kans: "Hij profiteert van de onvrede onder Amerikaanse kiezers over een falend politiek systeem."